Déjà vu
25 juli 2017
Een nieuw tekort
1 augustus 2017

Een heel bijzonder geval


Het is nogal apart om de oceaan over te vliegen en dan van een orthopedisch chirurg te horen dat Mees een heel bijzonder geval is. Dat was ons ook al eerder opgevallen…

Welnu, dit is wat er gebeurd is. Toen we voor ons pre-operatieve bezoek bij dokter Nuzzo waren op maandag, vertelde hij ons wat hij dacht dat er was misgegaan. De pin, die hij er op 9 mei in had gezet om de femur (bovenbeen-bot) aan de heup te bevestigen, was losgetrokken door de kracht van een spier die niet zichtbaar was tijdens de operatie. Hij vermoedde een overontwikkelde Psoas-Minor-spier die verstopt ligt onder de Psoas Major. En hij legde uit wat hij zou doen als dat inderdaad het geval zou zijn.

Toen hij uit de meer dan vier uur durende operatie kwam, plofte hij neer op een stoel naast ons -behoorlijk uitgeblust – en zuchtte: ‘Mijn theorie klopte, maar oh boy de omvang ervan was veel groter dan ik verwacht had.’ Nuzzo ontdekte een spier – niet de Psoas Minor trouwens, maar een naamloze spier – die bijna zo dik was als een tuinslang. In de meer dan tien jaar dat hij deze Café-Door-operatie uitvoert heeft hij nog nooit een patiënt gezien met zo’n abnormale anatomie. Vandaar: een heel bijzonder geval.

Godzijdank is de dokter zelf ook een heel bijzonder geval. Hij heeft een briljante oplossing voor Mees gevonden die hopelijk heel lang stand houdt. De tijd zal het leren.